Täydellinen Puusauna

Täydellinen Puusauna
Täydellinen Puusauna

Täydellisen kokemuksen saunasta saa ottamalla huomioon pieniä asioita jo valmistelu vaiheessa. Lopputuloksen eteen kun jaksaa nähdä hieman vaivaa, voi saunakokemuksesta saada vielä enemmänkin irti. Täysirentoutus on taattu jos saunassa ei tarvitse koko ajan touhuta vaan löylyjen aikana voi vain keskittyä nauttimaan täydellä sydämellä. Tässä ohjeet kunnollisen ja lempeän saunan valmisteluun sekä myös muita ideoita ja vinkkejä saunaan!

Saunan Valmistelu

Kun kyseessä on puusauna on suurin asia aina saunan pesän sytytys. Pesän sytytys ei ole helppoa, mutta kun tuli on saatu uuniin, ylläpito ei vaadi kuin muutaman puun lisäämisen silloin tällöin. Älä päästä kiuasta sammumaan, lisää aina viimeistään silloin puita kun viimeiset puut ovat kuumana hiilloksena uunin pohjalla. Jos saunaan joutuu laittamaan puut jo sammuneeseen kiukaaseen, pidäthän huolta että saunaan ei mennä uudelleen ennen kuin häkävaara on ohitse noin puolen tunnin päästä. Ennen saunan sytytystä, siivoa edellisen saunomisen roskat, lakaise lattia ja pyyhi tasot tarvittaessa. Täytä puukoppa täyteen kuivia, saunan pesään sopivia puita, siisti kaarna pois ja käytä sitä saunan sytytykseen. Säilytä aina vähän sanomalehteä puukopassa ja muussa kuivassa paikassa, sytyttämiseen ja myös uudelleen sytyttämisen varalle. Täytä pesä ensin rytistetyllä sanomalehdellä ja kaarnan palasilla, jonka päälle pinoat ilmavasti pesän täyteen kuivimpia, kaarnaisempia pienempiä puita. Ennen kuin lähdet sytyttämään pesää, varmista, että pellit ovat auki. Usein pellin löydät kiukaan yläpuolelta. Se vedetään täysin auki, jolloin se avaa väylän savupiippuun. Samoin pesän alla oleva ilma-aukko ja tuhkalokero tulisi olla tyhjä tuhkasta ja avoin. Muistathan, että tuhka voi olla päiviäkin kuumaa ja siksi se tulee tyhjentää kuumuutta kestävään astiaan. Jos roskaa ja tuhkaa on lattialla, ennen sytytystä voi vielä lakaista ja siistiä saunan lattian. Sytytyksen onnistuttua saunaan ei kannata turhan päiten mennä, sillä sytytyksestä voi tulla reilu määrä häkää saunaan. Tästä syystä sytytyksen jälkeen, poistu saunasta ja tarkista aika ajoin että pesässä pysyy tuli. Kun valmistelut on tehty, voit sytyttää pesän koittamalla saada se sytytettyä mahdollisimman monesta kohdata. Kun sanomalehti kunnolla roihuaa, sulje pesän ikkuna ja anna pesän syttyä vedon avulla, mikä tulee ala puolella sijaitsevasta tuhkalaatikon avatusta luukusta sisään pesään ja vetää ilmaa savupiippuun. Anna tulelle hetki aikaa ja älä luovuta vaikka et heti onnistuisikaan!

Saunan Sytytyksen Jälkeen

 

Saunan Sytytyksen Jälkeen

Kun pesä on syttynyt, varmista vielä, että luukku on ja pysyy kiinni. Jos luukku ei pysy kiinni, voi sauna täyttyä savusta. Kun lähdet ulos saunasta, voit tarkistaa savupiipusta palamista ja tarkkailla, jos piipusta tuleva savu lakkaa tai vähenee. Ensimmäisten puiden jälkeen voit käydä laittamassa lisää puita pesään noin viidentoista minuutin päästä. Jos pesässä on kaunis roihuva tuli ja se palaa puhtaasti, voit sulkea ala osassa olevan tuhkaluukun puoleen väliin. Jätä se kuitenkin sen verran auki, että tuli palaa hieman nopeammin. Luukun voit sitten sulkea kun hyppäät löylyihin. Älä koskaan sulje peltiä tai luukkua savupiippuun vasta kun saunan pesä ja kaikki hiillos on palanut. Uusien puiden lisäämisen jälkeen noin puolen tunnin päästä sytytyksestä alkaa tarvittaessa veden kanto. Jos saunassa on kiukaan päällä tai kyljessä metallinen vesikanisteri, tämä kannattaa täyttää jo ennen saunan lämmitystä. Vaikka saunasta löytyisikin suihkutila tai suihkut, ei mikään voita järviveden puhtaita hiuksia. Jos järvi vierestä löytyy, suosittelen kantamaan veden sangoilla saunaan. Vesiämpärit lämpiää mukavasti lauteilla, mutta liian ylös ei niitä kannata laittaa sulamisen ja liian kuumuuden takia. Älä säilytä shampoita tai muita aineita saunassa. Myöskään vedellä laimentaminen ei kannata, sillä vedessä on aina hiukan bakteereja, jotka saippuan seassa saavat täydellisen kasvualustan kukoistamaan. Varsinkin tämä combo lisättynä saunan kuumuuteen tuo varmasti saippua purkkiisi ihan uutta ei toivottua elämää ja voi tulehduttaa helposti ihoa tai limakalvoja. Pahimmassa tapauksessa voit tulehduttaa ihohuokosen, joka on erittäin kivuliasta!