Näillä vinkeillä perustat oman kasvimaan

Näillä vinkeillä perustat oman kasvimaan
Näillä vinkeillä perustat oman kasvimaan

Toukokuu alkamassa ja taas monen multasormia rupeaa syyhyämään. Mitähän kivaa keksisin taas pihalle tänä kesänä vai tyhjentäisinkö parvekkeelta kalusteita, että saisin tilaa kukille ja kasvimaalle. Viikonloppuna suunta ei ehkä olekaan kauppakeskus vaan joku mukava puutarhaliike ja siellä taimi osasto ja siemenpussit. Tarvitaan apuvoimia taas kantamaan kaikki se kiva, jota kertyi ostoskärryihin ihan vaan katsellessa. Mies ihmettelee vieressä, että eikö mentykään katsomaan niitä kaasugrillejä, mutta ne kerkiää kyllä myöhemminkin eihän vielä ole grillauksen aika vaan pihasuunnittelun ja ennen kaikkea sen uuden kasvimaan.

Kotona mietiskelen, olisiko sittenkin ensin pitänyt pikkasen suunnitella, minne kasvimaa laitetaan ennen kuin taimet ja siemenet ostetaan, mutta toisaalta, voihan niitä kasvimaita vähän ripotella sinne sun tänne. Mies valittaa nurmikonleikkuusta eli laitetaan siihen keskelle yksi pieni yrttipenkki niin ei tarvitse niin pitkää matkaa huhkia ruohonleikkurin kanssa ja kuka sitä nyt kesällä makaamaan kerkiää eli vanhat “lepolasset” voidaan viedä, vaikka mökille niin siihen hyvään aurinkoiseen paikkaan voi kanssa kaivaa kasvimaata.

Ensin siis suunnitellaan paikka kasvimaalle ja sitten tarkistetaan maaperä, tarvitaanko kalkkia ja muita ravinteita. Laitetaanko lavaa tai miten kasvimaa erotetaan nurmikentältä. Nurmi, rikkaruohot, kivet, kannot kaivetaan pois tieltä ja sitten ostamaan kunnon multaa ja tietysti omaa kompostimultaa voi käyttää myös mukana. Ennen kuin istuttaa taimia niin maan happamuus tulisi selvittää apteekeista tai puutarhamyymälöistä saatavilla pH-liuskoilla eli pH pitäisi 6-7 ja kalkilla saadaan happamuutta vähemmälle ja vaikka havuilla lisätyksi.

Kun multa on valmiina ja maa muokattuna voidaan jo ruveta suunnittelemaan, mitä halutaan kasvattaa. Taimia ei kannata istuttaa suin päin maahan vaan pitää miettiä onko jo sopiva aika laittaa taimia maahan eli osa taimista paleltuu helpommin kuin toiset kasvit eli niitä ei kannata istuttaa maahan ennen kesäkuuta, osa tarvitsee pitkän kasvukauden eli on hyvä istuttaa jo toukokuun puolivälissä! Monet kasvattavat itse siemenestä taimet sisätiloissa tai vaikka katetulla parvekkeella ja siirtävät ne kasvimaalle vasta kun on lämpimämpää.

Kasvikaverit

No meillä on nyt sitten monenlaista kasvatettavaa eli levittelen siemeniä ja tutkiskelen taimia. Muistan lukeneeni jostain, että olisi hyvä tutkia etukäteen minkä kasvin laittaa kasvamaan minkä kasvin viereen eli toinen kasvi voi tukea toisen kasvin terveyttä eli saadaan parempi sato. Pidetään tuhoeläimiä ja sairauksia poissa, jos laitetaan, vaikka kaalin viereen rosmariini niin kaaliperhoset eivät vieraile kaaleissa ja näin toukat eivät syö lehtiä. Rosmariini ja sipuli sopivat myös porkkanakärpäsen karkottamiseen Tietty on hyvä miettiä myös, ettei iso kasvi vie toisen kasvin auringonvaloa tai voiko joku kasvi toimia tuulensuojana.

Kasvikaverit

No nyt siis suunnittelemaan, laittaisinko nyt kahta lajia vuorotellen, vaikka porkkanaa ja sipulia tai punajuurta ja palsternakkaa vai laittaisinko yrtit muiden ympärille vai tekisinkö erikseen yrttimaan. Mitä enemmän mietin sitä enemmän ideoita pyörii päässäni. Kohta meillä ei ole enää kasvimaata keskellä vaan koko piha on yhtä kasvimaata. Ehkä kuitenkin pidättäydyn alkuperäisessä ideassa ja kokeilen tänä vuonna vaan muutamia kasviksia ja sitten ensi vuonna voin lisätä ja muuttaa vihanneksia sen mukaan, miten viljely onnistui!

Viljelykierto on juuri sitä, että tänä vuonna kasvis penkissä kasvaa herne, ensi vuonna kurkku, sitten punajuuri ja viimeisenä sipuli eli ensin haetaan kasveja, jotka sitovat typpeä ilmakehästä ja seuraavaksi paljon typpeä tarvitsevia kasveja, sitten vähemmän typpeä tarvitsevia ja tuholaiset ja tauditkin pysyvät loitolla, kun vaihdellaan kasveja vuosittain ja minä saan kokeilla, minkä kanssa minä onnistun parhaiten ja jos en onnistu aina voi sanoa, että se on tämä Suomen sää, kun sotkee minun satoni.

Eli näillä ohjeilla nyt sitten etsimään siemeniä ja taimia, mutta muistakaa, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty eli miettikää te, minne kasvimaa ja mitä siellä haluatte kasvattaa ja mitä siellä mahtuu kasvattamaan ja sitten vaan houkuttelette miehenne uutta grilliä katsomaan ja siitä se lähtee oma pieni kasvimaa, josta nauttii koko perhe tai ainakin vihrepeukalo.