Mökkielämää Osa 2

Lähettänyt on huhti 22, 2018 in Kalastus | Kommentit pois päältä artikkelissa Mökkielämää Osa 2

Mökkielämää Osa 2

Punainen tupa ja perunamaa. Siitä moni on unelmoi. Mikä on rauhoittavampaa kuin istua aamuyön utuisessa hiljaisuudessa katsellen usvakeijujen tanssia järvellä. Pulahtaa samettisen pehmeään makean tuoksuiseen veteen, antaa huolien liueta ruskeahkon väriseen hieman vilpoisaan järviveteen. Pestä hiukset pelkällä sadevedellä, saaden ne tuntumaan silkiltä. Keinua hiljalleen päiväunille riippumatossa, kuunnellen mehiläisten tekevän työtänsä apilankukissa. Suomalainen kesä, kärpäset ja taivaalliset tuoksut. Sitä on mökkielämä.

Iltapäivä

Punottu istuinkeinu rätisee hieman, kainoinen keinunta narisuttaa köyttä vasten ylähirttä. Lattia yltyy narinaan ja yhdessä ne muodostavat tasaisen konserttinsa. Hyttynen saa uutta verta lapsilleen. Se on niin painava, ettei pysty enää lentää ja siksi laahustaa pitkin lattia lautaa. Katseesi nousee iltapäivälehdestä ylös haapoihin. Havina on muuttunut päivänmittaan vain pieneksi liplatukseksi lehdissä. Kauempaa kuuluu tuulen tulo. Haavat lehdet näyttävät kuin kauniilta taitoluistelijan paljettiasulta. Pihlajan lehdet eivät liiku samaan tapaan vaan hellästi ylös alas. Näyttävät kuin palvoisivat ympärillä olevaa kasvusijaansa. Heinät heiluvat puolelta toiselle kuin juopunut festari kansa sytyttimet kädessään. Puiden välistä pilkottaa järvi. Mistä voi virtaus tulla kun ei tuultakaan ole? Kaislikossa loiskahti kala. Hauki tai mikä lieneekään. Mietit eikö ole liian kuuma kalan syödä vai pelästyikö se jotain päiväuniltaan. Nyt alkaa jo nälkä kurnia mahassa. Pakko kai se on nousta ruokaa laittamaan. Sisällä on viileämpää. Ja kosteaa. Yön haju valtaa mökkiä, koska tuuletus toisi hyttysiä sisään. Pieni löyhkä ei haittaa. Iltapäiväkahvin keittäminen kyllä karkottaa sen myöhemmin. Astioiden kolinaa ja jääkaapista uusien lihapakettien kantoon kelpaa vanha puinen tarjotin. Sinappi ja ketsuppi mukaan, samoin suolakurkkupurkki. Perunat jäävät sisälle kiehumaan. Porina alkaa hiljalleen kattilan pohjassa, liettä voi nyt laittaa jo hiljemmalle. Ruoka valmistuu hiljalleen ulkokeittiössä. Nälkä kasvaa, mutta sitä laimennetaan keskioluella odoteltaessa. Voi sulaa auringossa, sitä on silloin helpompi levittää.

Ilta

Saunan pesään tungetaan viikkojen takaiset lööpit. Juhannushukkujien määrä oli tänä vuonna alhaisempi, ne kertovat. Horoskooppi sivu on eroteltu lehdestä, jotta pesän syttymisen aikana on jotain luettavaa. Humina alkaa kuulua ja se merkitsee, että kertasytytys riitti. Ylpeyden aalto vilahtaa mahan pohjassa. Hymyilet. Kyllä minä saunan osaan sytyttää.. mietit. Päivän toinen olut sihahtaa auki. Vaikkakin vain hitusen viileämpänä kuin ilma. Olut saa jäädä kuistille kun saunan vesien raijaaminen saa toimia päivän ainoana liikunnallisena aktiviteettina jos lyhyttä tunnin mittaista mustikan poiminta reissua ei lasketa mukaan. Saunan mittarissa jo puolet toivotusta, vedet lämpiää alalauteilla. Pukuhuoneessa kynttilät ja viini. Hammasharjamukina Iittalan lasimaljakko. Järvimaisema on rauhallinen. Se vain joka ikinen vilkaisu vie ajatukset jonnekin kauniiseen paikkaan. Huokaisun saattelemana pyörität päätäsi epäuskoisena, että tällaista kauneutta on olemassa. Kaunis elämä. Luonto-äiti. Rakkaus.

Ilta

Koko päivän, tai muutamankin, päällä ollut mökkimekko tipahtaa pukuhuoneen lattialle. Sauna on lämmin. Ensimmäiset löylyt kirvelevät iholla. Selkä painuu kumaraan ja hengitys vaihtuu sieraimien polttaessa hampaiden välistä tapahtuvaksi läähätykseksi. Etuhampaassa vihloo kuuma höyryhoito. Toinen kauhallinen kertookin jo sekaisin pärähtäneelle hermostojärjestelmälle, että on aika panna kovat panokset piippuun. Hikipisara puskee läpi ihorauhasen, muodostaen helmeänsä, kunnes pintajännitys antaa periksi ja pisara matkaa kohti poskea ohimolta. Pyyhkäisy kädellä tappaa sen matkan ja päättää pisaran elinkaaren. Seuraava puskee jo puhdistetusta rauhasesta kahta kauheammin läpi. Kuonainen ensihiki värjää laudeliinaan perämyksen muotoa. Kuuma höyry, ikkuna huurtuu pakkasen tekemän jääkuorrutteen lailla nurkista kohti keski-osaa. Näet kuitenkin vielä keskeltä järvimaisemaa. Saunan jälkeen lihakset hehkuvat lämpöä, peiton alle on mahtava kääriytyä kuin lapsi kapaloon. Jälkihiki puskee otsalle, mutta se ei haittaa. Silmät painavat kasvonlihakset lepoon, hengitys muuttuu tuhinaksi. On hyvä nukahtaa.

Comments are closed.