Metsäilijän Kesä

Lähettänyt on touko 20, 2018 in Kalastus | Kommentit pois päältä artikkelissa Metsäilijän Kesä

Metsäilijän Kesä

Kesä on metsässä kävijän kulta aikaa, niin paljon nähtävää, poimittavaa ja tuoksuja! Suomen metsä on ulkomaalaisillekin tuttu paikka, japanilaiset turistit tulevat joka kesä metsäretkillensä Suomeen. Metsäterapiaa harrastetaan isolla joukolla ja siitä on myös saatu jopa tutkimustuloksia aikaiseksi. Metsä rauhoittaa mieltä ja kehoa. Hiljaisuudessa kävely virkistää ajatuksia ja syventää tutustumaan itseensä. Tuoksut, värit, äänet ja tunnelma on useiden metsäturistien mukaan jopa taianomaista, kuin sadusta. Tuhannet järvet, kansallispuistot, luonto- ja historiakohteet antavat eräilijälle paljon vaihtoehtoja ja valinnanvaraa. Metsässä voi liikkua jalkaisin, pyörällä, pienellä moottoriajoneuvolla tai vaikkapa kajakilla jokia ja puroja pitkin. Suomesta löytyy myös UNESCOn maailmanperintökohteita.

Kestävää Matkailua

Suomen metsähallitus tukee UNESCOn maailmanperintökohteiden, kansallispuistojen ja luonto- sekä historiakohteiden säilyttämistä ja ylläpitoa. Metsähallitus ylläpitää kävijöiden tietoutta kohteen arvoista ja niiden suojelusta ja kannustaa matkailijoita toimimaan metsässä ja muilla alueilla vastuullisesti. Rakentamisessa otetaan aina huomioon paikalliset luonto- ja kulttuuriarvot ja pääsääntöisesti käytetäänkin valmiita kulkureittejä keinotekoisten sijaan. Matkailun ei ole tarkoitus vaarantaa kohteen luonto- ja kulttuuriarvoja ja haitallisia vaikutuksia pyritään ennaltaehkäisemään ennakoivasti, kertoo Metsähallitus. Kestävää matkailua edistetään siis monilla tavoin, joissa metsäilijää ja metsäturistia kannustetaan itse pitämään huolta ympäröivästä luonnosta. Luonnonsuojelualueilla ja merkityillä poluilla usein näkeekin kouluttavia huomautuksia ja ohjeita kuinka käyttäytyä ja toimia luontopoluilla, leirintäalueella ja grillaus- ja lepopaikoilla. Suomessa ilkivaltaa tai roskaamista on erittäin vähäinen määrä, tämä varmasti suureksi osin hyvän perusteellisen koulutuksemme ansiosta, jolloin paikallinen tai Suomessa peruskoulutuksen saanut henkilö usein osaa jo normit mitä ja miten luonnossa toimitaan kestävän matkailun näkövinkkelistä.

Vetovoimaa Luonnosta

Suomen ehdoton ykkös matkailuvaltti on luontomme. Se myös tarjoaa tällä hetkellä monille suomalaisille elantonsa, joskin kausiluontoisesti. Erämatkailu, kalastaminen, vaellusretket ja laskettelu suurimpana alalla. Mutta erikoisemmat matkailun herkut ovat nousussa kuten jääluistelu, murtomaahiihto, metsästys ja esimerkiksi lumikävely tai moottorikelkkasafari talvella. Monet eräyrittäjät pyörittävät toimintaa läpi vuoden ja monipuolistavat tarjontaansa kattamaan ympärivuotisen turismin Suomeen varsinkin Lapin ja pohjoisen alueelle. Metsähallitus pyrkii tukemaan matkailua kaikin keinoin. Yksi tukemistapa on kasvattaa julkisten kulkuvälineiden mahdollisuuksia. Matkustaminen kohteisiin julkisella kulkuvälineellä, voi mahdollistaa suuremman asiakasmassan paikalliseen kohteeseen. Metsähallitus myös tukee paikallisuutta ja arvostaa paikallista tietämystä, tutkimustietoa ja kokemuksia ja tarjoaa näin myös paikallisille asukkaille ja
kävijöille mahdollisuuksia osallistua kohteen hoitoon sekä sen kehittämiseen.

Vetovoimaa Luonnosta

Lähimetsä

Voit itse myös vaikuttaa alueesi metsien hyvinvointiin. Lähimetsässä liikkuminen säännöllisesti antaa kuvan alueesi metsien hyvinvoinnista ja sen muutoksista. Suuremmissa muutoksissa asiasta on hyvä ilmoittaa paikalliselle metsän omistajalle tai metsänhoitajalle. Yhteystiedot usein löytyvät opastetauluista jos sellaisia on paikalle asennettu. Kuntien ja kaupunkien alueella yhteystietojen puuttuessa voi alueellisesta huolesta ilmoittaa kunnan tai kaupungin virastoon. Luonnonsuojelupuistoissa ilmenevät roskaamis, laiminlyönti ja ilkivalta teot on syytä ilmoittaa pikimmiten poliisille. Metsiemme hyvinvointi riippuu paljon yksilökohtaisesta vastuusta, joka laskeutuu jokaisen metsässä vierailevan vastuulle. Me itse vaikutamme minkälaisen perinnön ja metsämaiseman me sukupolvillemme jätämme. Joka miehen oikeudet on syytä lukea ja muistella, polulta löytyvän roskan voi poimia taskuun ja lapsia sekä nuoria on hyvä tutustuttaa kauniiseen ja herkkään luontoomme ja opettaa heille siellä ollessaan oikeanlaiset toimintatavat. Metsä on paikka niin ihmisille kuin eläimille. Sen monimuotoisuus on voimavaramme. Kunnioitetaan siis luontoamme pitämällä siitä hyvää tai parempaa huolta kun sukupolvemme ennen meitä ja saamme kiitoksen matkailun, viennin, oman hyvinvoinnin kuin monipuolisen eläinkuntamme puolesta. Ja sitten ei kun yhdessä metsää kohti!

 

Comments are closed.