Maailman Muovikriisi

Maailman Muovikriisi
Maailman Muovikriisi

Meremme muovipitoisuus on kasvanut niin hurjasti, että kohta muovia on enemmän kuin kaloja maailman merissämme. Jokapäiväinen muoviroska tuhoaa maapalloamme ja sen monimuotoisuutta. Kilpikonnat tukehtuvat muovipusseihin, joita luulevat meduusoiksi, joka on niiden ruokaa. Pingviiniemot poikasineen koittavat epätoivoisesti pysytellä pinnalla roskalauttojen päällä, koska ilmaston muutos on vienyt niiden luontaiset kelluvat jäälautat perikatoon. Filippiinien kimmeltävät rannat ovat vaarallisia lapsille muoviroskan peittäminä. Kalifornialaiset surffarit kuolevat sairaalabakteerin tapaiseen tappajabakteeriin, jonka he saavat saastuneesta merestä. Maailma on menossa kohti ihmiskunnan ja tuhansien muiden lajien tuhoa ja vastuu maapallon hyvinvoinnista kuuluu ihmisille, jotka valitettavan vähän tuntuu ymmärtävän minkälaiseen kaaokseen on ihmiskunta tämän upean vihreän pallon ajanut toiminnallaan.

Mitä Jokainen voi Tehdä

Joka ikisen yksilön toiminta on tärkeää. Välinpitämätön ja laiska ihminen sanoo, että ”ei minun pienellä toiminnalla ole mitään merkitystä”. Tällainen ihminen usein myös sysää vastuun johonkin muualle ja syyttää yrityksiä, toisia ihmisiä, toisia maita ja muita itsestään riippumattomia lähteitä asiassa. Tämä on tyypillinen pelkäävän ihmisen ja tietämättömyyden merkki. Kaikkein tärkeintä muutoksen aikaansaannissa on saada tällaisille yksilöille tietoa ja vastauksia tietämättömyyteen, ilman että kyseistä ihmistä syytetään tai osoitetaan teoistaan. Yksilössä on voimaa. Jos kuvitellaan, että pienen kylän asukkaista kolmasosa päättää, ettei aio ostaa kylän ainoasta kaupasta enää irtohedelmiä tai vihanneksia ilman, että tarjolla on myös biopusseja tai paperipusseja usein valitettavasti kertakäyttöisten muovipussien sijasta, luulisi, että kauppias kuuntelee kuluttaja-asiakkaitansa pienentyneen liikevaihtonsa takia ja näin saadaan pieni muutos aikaiseksi. Yksilön voima kuluttaja-asemansa takia on suuri. Sitä tuotetaan, mitä ostetaan. Niin kauan kun muovipusseja ostetaan voimakkaasti tai styroksisia take away-annoksia suositaan, niitä tuotetaan tarpeeseen. Jos taasen biohajoavat pussit ja pahviset annosastiat saavat enemmän kannatusta, keskittyy teollisuus niiden valmistamiseen.

Mitä Jokainen voi Tehdä

Mistä Aloittaa

Arjen pienet muutokset on hyvä alku. Voit aloittaa oman muovin vähentämisesi yksinkertaisilla ideoilla. Kun otat juoman ravintolasta mukaan, oli se sitten kahvi tai limonadi, jätä kannet, muoviset sekoitustikut ja pillit ottamatta. Jos sekoitukseen ei ole tarjolla normaalia pestävää lusikkaa kertakäyttöisten sijasta eikä puutikkuja, kysy sellaista. Ota kauppaan mukaasi kangaskassi tai muu kassi tai reppu. Älä pakkaa banaaneja muoviin vaan liimaa tarra terttuun kiinni. Käytä vain biopusseja. Pakkaa hedelmätkin niihin tai ota hedelmille ja irtovihanneksille omat kassit mukaan kotoa. Jos kaupassa on vaihtoehtona ottaa muovittomasti pakattu tuote, valitse se muoviin pakatun sijasta. Esimerkiksi leipäpusseissa on iso ero. Käytä pahvisia säilyketuotteita muovisen tai alumiinitölkin sijasta. Hammasharjoista ja muusta perustavarasta valitse ekologisin. Osta tuotteesi eko-kaupoista, kuten Ruohonjuuresta tai Punnitse ja Säästä kaupasta. Usein liikkeissä, joissa kuivaruokaa, riisiä, jauhoja, pähkinöitä ja muita kuivia elintarvikkeita myydään irtotavarana paperipussiin voit saada tuotteet edullisemmin, ekologisemmin ja juuri tarvitsemasi määrän verran! Eko-kaupoista löydät myös paljon uutta, kansainvälistä ruokaa sekä terveys- kauneus-, ja hyvinvointituotteet ja kodin tuotteet vähempään muoviin pakattuna. Kotona ostokset, joissa muovijätettä kertyy, voi kierrättää ja käyttää esimerkiksi purkit ja astiat säilyttämiseen ja pakastamiseen ja kun muovituote on tullut tiensä päähän, sen voi kierrättää asian mukaisesti muovin kierrätyksessä. Musta muovi on kaikkein vaikein kierrättää ja se päätyykin jätevuoren kasvattajaksi. Muovinkierrätyksessä käytetään ultraviolettivaloa joka ei tunnista mustaa muovia. Jätä siis suosiolla mustat jätesäkit pois tai vaihda ne edes vaaleisiin ja kierrätä sekä kerää roskat pahvilaatikoihin tai uudelleen täytettäviin astioihin ja sankoihin. Tässä muutama vinkki omaan muovijäte määrän vähentämiseen ja toivottavasti jokainen ymmärtää, että joka ikisen meistä on otettava vastuu luonnon hyvinvoinnista.