Kohti Ekologisempaa Elämää

Lähettänyt on kesä 10, 2018 in Kalastus | Kommentit pois päältä artikkelissa Kohti Ekologisempaa Elämää

Kohti Ekologisempaa Elämää

Maailma on valintoja täynnä ja jokainen tehkööt omansa. Mutta valintana puhtaampi ympäristö ja ihmisten aiheuttamien ympäristökatastrofien ennalta ehkäisyn pitäisi olla jokaisen normeja ja valinta. Meidän on aika tehdä loppu törkeälle ympäristön pilaamiselle valitsemalla elää ekologisempaa elämää. Kaikki muutos lähtee liikkeelle tietotaidon kartuttamisesta ja koulutuksesta. Jos tietoa ei ihmisten vaikutuksista luontoon tiedetä, on autuaan hyvä syödä styroksisesta kertakäyttöastiastaan maailman toiselta puolelta tuotua naudanlihaa ja tiputtaa loppuun syöty astia muovipusseineen ja kertakäyttöisine muovihaarukoineen lähiroskikseen. Mutta valveutunut kuluttaja ei tällaisia valintoja enää tee vaan ostaa tuotteensa aina uusiutuvasta materiaalista tai kierrätysmateriaalista valmistetusta pakkauksesta ja suosii lähituotteita.

Eko-kylästä Ajatus Taloyhtiöille

Eko-kylä on hippikommuuniksikin kutsuttu konsepti, jonka asukkaat elävät mahdollisimman ekologista elämää jakaen työnkuvia ja tehtäviä keskenänsä. Eko-kylissä usein kasvatetaan mahdollisimman pitkälle oma ruokansa ja käytetään uusiutuvaa energiaa lämmitykseen ja sähköön sekä kierrätetään. Tästä voisi ottaa mallia nykyajan taloyhtiöt ja esimerkiksi kerrostalo-asujat. Kierrätys tekee kaikille hyvää. Kerrostalo-yhteisön on helppo perustaa vaikkapa Facebook-ryhmä, jossa kaikki asukkaat voivat kierrättää tavaraa ja miksei vaikka vanhaksi menevää ruokaakin! Näin saadaan jo hieman ekologisempaa yhteisöä rakennettua ja tätä kautta yhteisöä myös lähenemään ja tutustumaan toisiinsa. Taloyhtiön asukkaat voivat myös yhdessä päättää muuttaa suuntaa ja tehdä omasta yhteisöstään ympäristöystävällisempi esimerkiksi tekemällä muutoksen yhdessä roskamäärien vähentämiseen ja kerätä metalli-, muovi-, paperi- ja pahvijätettä. Biojätteen käsittelyä varten on todella helppo kerätä yhdessä varat omaan taloyhtiön yhteiseen kompostiin, josta sitten kompostijäte voidaan käyttää yhteisten viheralueiden hyvinvointiin. Myös yhteinen puutarha, johon pääasiallisesti istutetaan syötäväksi kelvollisia vihanneksia, kasviksia, marjoja ja hedelmiä on oiva tapa kerätä naapurusto yhteen ja tehdä ekoteko koko yhteisölle. Sadonkorjuu voidaan suorittaa yhteistyössä ja valmiit tuotteet vaihtaa keskenään jolloin jokainen saa jotain. Kommuunimainen eläminen kuitenkin kantaa vielä Suomessa negatiivista mainetta, ilman minkäänlaista syytä asialle. Tällainen yhteistyö perus suomalaisen korvaan kalskahtaa viherpiipertäjien ja rähjäisten hippien touhulta johon ei toimistotyössänsä viihtyä Pirkko Perusjuntti halua ryhtyä. On jopa surkuhupaisaa, että tällainen kestävän kehityksen ja ekologisen elintavan on omaksunut vain nuorempi sukupolvi, vaikka sodan aikana lapsuuttaan viettäneet ovat nähneet ja ymmärtäneet suuren taloudellisen ja henkisen hyödyn tämän kaltaisesta yhteen hiileen puhaltamisesta.

Eko-kylästä Ajatus Taloyhtiöille

Liian suuret asunnot ja autot, järkyttävän suuret vesi ja sähkökustannukset, tuhansien kilojen jätemäärät ja yksin pärjäämisen ja näyttämisen tarve varjostavat suomalaista yhteiskuntaa. Mistä lienemmekin opetelleen tämän kaltaisen elämän tyylin, sillä harvassa maassa samankaltaista eristäytymistä on havaittavissa, kansainvälinen trendi kun tuntuu olevan täysin päinvastainen. Meidän on aika löytää yhteisömme ja toimia sen mukana yksilönä, joka on ympäristötietoinen ja vastuullinen. Meidän on aika nostaa katseemme ylös omista varpaistamme ja keskittyä hoitamaan yhteisöämme, ympäristöämme ja kulttuuriamme oikein. Meidän on aika ottaa pää pois pusikosta ja kohdata maailma sellaisena kuin me olemme sen pilanneet ja ottaa vihdoinkin vastuu teoistamme niin yksilönä, yhteisönä, yrityksenä, kansana kuin koko maapallon väestönä. Tee siis ekoteko ja yhdistä ympärilläsi olevat ihmiset voimakkaaksi vaikuttaja ryhmäksi niin kotona, naapurustossasi kuin työpaikallasi. Uskalla olla se, joka ensimmäisenä älähtää. Siitä sinua tulee kiittämään luonto, lompakko kuin tuleva sukupolvikin. Luonnosta huolta pitäminen ei vaadi metsään muuttamista, se vaatii hienoista ajatustyötä ja luovia ideoita. Pieniä muutoksia ympäristössäsi, jossa elät, mutta isoja muutoksia mielessäsi ja asenteessasi. Me olemme se polvi, joka päättää vauhdin ja tahdin, seuraava polvi onkin jo vielä isompien haasteiden edessä ja mahdollisesti se, joka meidän huonoista päätöksistämme eniten tulee kärsimään.

Comments are closed.