Kesän kalareseptejä aloittelijalle

Kesän kalareseptejä aloittelijalle
Kesän kalareseptejä aloittelijalle

Kalatiskit pursuaa valikoimaa ja naapuri saapuu oven taakse keskikokoinen hauki ja pari pienempää ahventa muovipussissaan olettaen, että kalaruokia syödään teidänkin pöydässä. Kiitollisena tietenkin lahjasta otat tuoreet kalat vastaan, tietämättä yhtikäs mitään kalan perkaamisesta saati sen valmistamisesta ruuaksi. Kuulostaako tutulta? Tervetuloa kerhoon, et ole yksin!

Kalan perkaaminen

Kalan perkuu ei ole vaikeaa. Fileointi eli kalan ruodottomaksi fileiksi leikkaaminen on toinen juttu. Siinä joudutaan jo melkein tutustumaan kalan luustoon ja anatomiaankin, näin aloittelevan kalaruokataiturin silmin sanottuna. Mutta perkuu onnistuu aloittelijaltakin. Kaloilla, niin kuin kaikilla muillakin eläinkunnan otuksilla on sisälmykset, jotka useimmiten sovi ainakaan ensikertalaisen ruokapöytään. Sisälmykset siis halutaan ottaa pois ennen valmistusta. Kalalla muun muassa sappi, on sisäelin, jonka sisältämä sappineste helposti pilaa lihan maun ja tekee siitä kitkerän. Sisälmysten poistossa tärkeää onkin, että ne pyritään poistamaan mitään puhkaisematta. Kalan vatsan avaus on helppo aloittaa terävällä veitsellä varovaisesti kalan peräaukosta ylös kaulaan asti ulottuvalla pitkällä viillolla, veitsen terä vatsan sisäpuolella osoittaen poispäin viillosta. Paras, jos kala ei ole suurikokoinen, on ottaa kala selkäevä kämmentä vasten vatsalleen makaamaan toiseen käteen niin, että pää osoittaa poispäin itsestäsi. Näin saat hyvä otteen kalasta ja varovaisesti ujutettua veitsen teränpään peräaukosta vatsan sisälle ja sieltä vetäen pitkällä leikkaavalla liikkeellä vatsan auki. Koita muistaa, ettet puhkaise sisäelimiä vaan tunnustele, että veitsen pää leikkaa vain nahkaa ja lihaa ja ettei veitsen kärki revi vatsan pohjalla olevia elimiä auki. Halutessasi voit käyttää myös saksia. Kun vatsa on avattu, voit kaapia pitkällä liikkeellä, usein paljain sormin (tai halutessasi lusikan avulla) kaiken vatsasta pois ja lopuksi pestä vedellä jäljelle jääneen jätteen pois. Viillä auki myös ilmapussi ja poista joko käsin vetämällä tai leikaten kalasta kidukset. Vatsa tulisi näyttää suhteellisen yksi väriseltä ja puhtaalta tämän jälkeen. Näin on yksinkertainen perkuu suoritettu. Monissa kalaruuissa, missä kokonainen kala kypsennetään, ei ole kalan päätä eikä pyrstöä poistettu vaan kala kypsennetään sellaisenaan vatsan sisällön poiston jälkeen. Muun muassa kalan poskissa ja päälaella on herkullisia lihaisia paloja ja esteettisesti kokonainen kala sopii kesäpöytään hyvin. Kalan perkaamisesta löytyy myös paljon kalan perkuu-ohjevideoita.

Kalan valmistus

Tärkein maustaminen kalaruuissa on oikea suolaaminen. Kalan nahka on paksu ja sen lävitse ei suola imeydy tehokkaasti. Tästä syystä kalan vatsa on paras paikka imeyttää suola sekä muut mausteet kalaan. Kala tarvitsee suolaa. Karkeasti sopiva määrä suolaa voi olla esimerkiksi kolmenkymmenen senttimetrin pituiseen kalaan (pystön päästä päähän asti) kukkurallinen teelusikallinen karkeaa merisuolaa kalan vatsan sisäalueille. Toki suolan käyttö ja määrät ovat täysin mielipiteisiin ja totuttuihin tapoihin ja makuihin perustuvaa. Kalapöytään kannattaakin aina varata pöytäsuola. Kaunis pieni astia suolalle ja esimerkiksi roosan väristä Himalajan suolaa käyttäessä ei kattauskaan kärsi.

Peratun tuoreen suomalaisen järvikalan valmistus on helppoa. Älä yli kypsennä kalaa. Kala tarvitsee usein vain nopean kuumennus käsittelyn ja on valmis ruokapöytään. Helppo tapa valmistaa kalan on täyttää kalan vatsa yrteillä, rosmariinilla ja tillillä. Lisätä suola ja sitruunapippuri ensin ja hiero mausteet kalan lihaan. Täytä vatsa yrtein ja lisää muutama palanen sitruunaa. Peitä kala folioon ja anna kypsyä uunissa 200 asteen lämmössä, kunnes kala on pehmeä. Tarjoile sellaisenaan tai uusien perunoiden kanssa. Muita kalan helppoja valmistustapoja ovat savustus, grillaus ja paistaminen. Mehevä ja erilainen kalareseptivinkki on valmistaa kala uunissa suolakuoressa. Hanki astia, johon kala mahtuu kokonaisena. Suolaa vatsa, sillä vaikka kala valmistetaan kokonaan suolassa, ei nahkan kautta suola imeydy lihaan tehokkaasti. Täytä astia puoliväliin asti suolalla ja pistä kokonainen kala vatsa hyvin suljettuna suolapedille. Peitä koko kala suolalla ja anna hautua 180 asteisessa uunissa noin tunnin, niin kauan kunnes suolakuori saa hieman väriä ja on kovettunut. Nakuta varovaisesti suolakuori auki ja nosta kala poista kuoren alta. Asettele pöytään ja nauti!

Kalan valmistus