Kasvihuoneilmiön hyvät vaikutukset

Lähettänyt on joulu 16, 2019 in Kalastus | Kommentit pois päältä artikkelissa Kasvihuoneilmiön hyvät vaikutukset

Kasvihuoneilmiön hyvät vaikutukset

Kasvihuoneilmiö on saanut nimensä kasvihuoneessa tapahtuvasta reaktiosta, jossa lämmin ilma ei pääse enää poistumaan kasvihuoneesta. Tämä sama reaktio tapahtuu auringon säteilyenergian osuessa maahan. Auringon säteily tulee maahan, mutta ei pääse poistumaan sieltä yhtä nopeasti. Tällöin maan ilmakehä on aiheuttanut myös omalla toiminnallaan kasvihuoneilmiön. Se on elintärkeää sopivan sään kannalta, sillä ilman tätä kasvihuoneilmiötä maan lämpötila olisi monta astetta miinuksen puolella.

Kun puhutaan ilmastonmuutoksesta, puhutaan samalla myös kasvihuoneilmiön muutoksesta. Sitähän ilmastonmuutos periaatteessa on, että kasvihuoneilmiö on mennyt epätasapainoon. Kasvihuoneilmiön tärkein tapahtuma on nimenomaan se, että ylimääräinen kuuma säteily heijastuu takaisin taivaalle ja sitä kautta vapautuu maasta. Aikaisemmin kasvihuoneilmiö pystyi aina hakeutumaan tasapainoon, mutta nyt on tultu tilanteeseen, jossa auringosta tulee enemmän energiaa kuin mitä maasta pystyy poistumaan.

Nykyään ei puhuta tarpeeksi kasvihuoneilmiön hyvistä vaikutuksista. Kaikki sen vaikutukset liitetään suoraan pahenevaan ilmastonmuutosongelmaan. Vaikka nämä kaksi kulkevatkin käsi kädessä, on silti hyvä tietää, että kasvihuoneilmiö tarjoaa ihmisille elintärkeitä asioita, joita ilman maan päällä asuminen olisi täysin mahdotonta. Kasvihuoneilmiö on tunnettu jo pitkään ja sitä on tutkittu erittäin tarkkaan aina 1800-luvulta lähtien.

Kasvihuoneilmiö takaa sen, että maan päällä pysyy sopiva lämpötila kaiken elämän säilymisen kannalta. Kasvihuonekaasujen takia maan lämpötila pysyy tarpeeksi lämpimänä, sillä ilman sen olemassaoloa normaali lämpötila maapallolla olisi -18 astetta ja toisissa paikoissa jopa vielä paljon kylmempää.

Kasvihuoneilmiö estää myös kaikkein vaarallisimpien säteilyjen pääsyn maan pinnalle. Ilman sitä, todella kuolettavaa säteilyä pääsisi maan ilmakehän läpi ja elämä olisi lähes mahdotonta. Nyt kasvihuoneilmiö estää tämän säteilyn pääsyn maahan joko kokonaan tai lähettää sitä takaisin avaruuteen ennen maan pinnalle pääsyä. Se toimii tavallaan kuin trampoliinina, joka antaa vaarallisen säteilyn ponnahtaa takaisin avaruuteen.

Otsonikerros on yksi kasvihuoneilmiön tärkeimmistä kaasuista. Se imee sisäänsä erittäin haitallista UV-säteilyä, joka maahan ja ihmisiin osuessaan aiheuttaa syöpää, ihosairauksia, ihon palamista, vahingoittaa immuunisysteemiä ja silmiä. Ilman kasvihuoneilmiötä, tätä otsonikerros suojaa ei olisi olemassa ja sillä voisi olla hyvin kohtalokkaat seuraukset monen asian suhteen maapallolla.

Kasvihuoneilmiön hyvät vaikutukset Pohjoiseen pallonpuoliskoon

Vaikka kasvihuoneilmiön epätasapaino voi saada aikaan nousevaa ilmastonlämpenemistä, voi sillä olla myös hyviä vaikutuksia etenkin maailman kylmemmissä osissa asuville ihmisille. Samalla muut jo valmiiksi lämpimät maat kuumenevat entisestään ja nämä seuraukset voivat olla hyvinkin hankalia. Mutta toiselle osalle maailman väestöä kasvihuoneilmiö tarjoaa hyvinkin uudenlaisen elämän ja mahdollisuuden moneen asiaan mihin ei ennen ollut tilaisuutta.

Pohjoisen ilmasto tulee todennäköisesti lämpenemään hyvinkin mukavaan lämpötilaan. Kesät pitenevät ja lämpötilat tulevat olemaan lämpimämpiä kuin nykyisin. Pitkä kylmä talvi lyhenee ja siitä tulee siedettävämpi. D-vitamiinin saanti on turvattu, sillä aurinko paistaa useammin. Myös suosio matkakohteena voi lisääntyä sääolojen ollessa suosiollisemmat.

Ilmaston lämmetessä Pohjoisessa myös maatalous tulee kannattavammaksi ja kasvukausi pitenee. Tämä tarkoittaa myös sitä, että uusia ennen menestymättömiä kasvilajeja on mahdollista kasvattaa myös muualla ja ihmisten omavaraisuus voi olla parempaa, kun lämpenevä sää mahdollistaa esimerkiksi tomaattien kasvatuksen kotipihalla. Maatalous voi siis hyötyä tästä lämpenemisestä hyvinkin paljon.

Lämmin ilma on parempaa myös ihmisen elintoimintojen kannalta. On olemassa tutkittua tietoa siitä, kuinka lämpimämpi ilma on hyväksi etenkin vanhuksille, jotka voivat helposti kärsiä erilaisista sydän- ja verisuonitaudeista. Lämpimämmällä ilmalla on suotuisa vaikutus näihin sairauksiin ja ihminen voi paremmin tällaisessa ilmastossa. Vaikka ilmastonmuutoksen sanotaankin tuovan lisää kuolonuhreja, voi Pohjoisessa tilanne olla täysin päinvastainen ja keskimääräinen elinikä jopa nousta.

Comments are closed.