Kasvihuoneilmiö

Lähettänyt on loka 13, 2019 in Kalastus | Kommentit pois päältä artikkelissa Kasvihuoneilmiö

Kasvihuoneilmiö

Kasvihuoneilmiö tarkoittaa luonnollista ilmiötä, joka aiheuttaa ilmakehän alimpien osien lämpenemisen. Käytännössä ilmiön aikana auringon säteet pääsevät maanpintaan saakka, mutta kasvihuonekaasut hidastavat säteilyn pääsyn pois maapallolta. Kasvihuoneilmiö lämmittää maapalloa usean eri aallonpituuden muodossa ja ne muuttavat asioita eri tavoin. Maapallon pinta, sekä kaasukehä ovat esimerkiksi asioita, joihin ne vaikuttavat. Ilmiöstä puhutaan usein ilmastonmuutoksen yhteydessä, mutta ilman sitä maapallo olisi täysin elinkelvoton. Ihmiset kuitenkin ovat vaikuttaneet kasvihuoneilmiön voimistumiseen kasvihuonekaasupäästöjen kautta. Samankaltainen ilmiö nähdään myös esimerkiksi autossa, kun valo pääse helposti sisään läpinäkyvän muovin ja lasin läpi, mutta lämpö ei.

Havaintoja kasvihuoneilmiön vaikutuksesta maapalloon

Jo vuonna 1824 tehtiin ensimmäisiä havaintoja kasvihuoneilmiöstä, ranskalaisen Joseph Fourier toimesta. Hän oli matemaatikko ja fyysikko. Ensimmäisiä tutkimuksia alettiin tehdä vuoden 1896 jälkeen. Nykyään on myös havaittu, että maapallon lisäksi Venuksessa ja Marsissa on kasvihuoneilmiö. Tutkijat tekevät töitä havaintojen parissa ja he ovat myös tehneet erilaisia arvioita siitä, miten ilmiö vaikuttaa meihin ja maapalloon seuraavien vuosien ja vuosisadan aikana. Esimerkiksi IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) on tehnyt arvion, että keskilämpötila tulee nousemaan noin yhden asteen ja kuuden asteen välillä. Meren pinnan arvioidaan nousevan jopa 17 metriä. Muutokset vaikuttavat eri paikkoihin erilaisilla tavoilla. Kuivilla alueilla tulee olemaan entistäkin kuivempaa, mutta samaan aikaan rannikkoalueet ja jokisuistot tulevat kokemaan useampia tulvia.

20000 vuotta sitten

Muutaman asteen muutos ei ehkä kuulosta niinkään suurelta, mutta asiaa kannattaa verrata aiempiin vuosiin. Jos esimerkiksi ajatellaan, että noin 20 000 vuotta sitten tapahtuneen jääkauden aikana maapallon keskilämpötila oli vain yhdeksän astetta kylmempi kuin se nykyään on. Näinkin pieni ero riitti siihen, että jopa Suomi oli valtavan mannerjään peitossa. IPCC on tietysti vain yksi ilmastonmuutosta ja kasvihuoneilmiötä tutkiva järjestö ja kun selailee muiden tekemiä ennusteita, huomaa, että kaikki sanovat hieman erilaisia asioita. Kukaan ei tietenkään voi olla tulevaisuudesta varma, mutta keskilämpötilan nouseminen on usean ennusteen listalla. Tämä myös johtaa erilaisiin muutoksiin eri puolilla maapalloa.

Ilmastonmuutos ja sen estäminen ovat tämän hetken puheenaiheena ja monet tahot miettivät keinoja siihen. Niin yritykset kuin kuluttajatkin haluavat vaikuttaa ja aihe on esillä monissa erilaisissa tapahtumissa, sosiaalisessa mediassa, uutisissa, sekä ohjelmissa. On myös hyvä muistaa, että vaikka nyt tehtäisiinkin isoja muutoksia ja päästöt loppuisivat kuin seinään, vaikuttavat edellisten vuosien päästöt vielä pitkään. Vähintäänkin jopa satoja vuosia.

Mitkä asiat vaikuttavat ilmastonmuutokseen?

Ihminen ei ole ainoa asia, joka on vaikuttanut ilmastoon ja keskilämpötilaan. Esimerkiksi auringon säteilyn voimakkuuteen on monia tekijöitä. Maan kiertoradan muuttuminen ja tulivuoren purkautuminen ovat asioita, joihin emme voi sen enempää vaikuttaa tai tehdä tarkkoja ennustuksia. Nämä asiat ovat kuitenkin vaikuttaneet ilmastoon jo ennen ihmisiä ja viimeisten vuosikymmenten aikana tapahtuneet muutokset eivät ole niiden avulla selitettävissä.

Kasvihuonekaasut ovat yksi merkittävin tekijä ilmastossa tapahtuviin muutoksiin. Ihmisten kulutus ja toiminta on aiheuttanut niiden lisääntymisen ja sillä on suora vaikutus ympäristöömme. Toisaalta, ihmisten aiheuttamat rikkipäästöt aiheuttavat ilmaston viilenemisen. Kun mietitään päästöjä ja kulutusta, yleensä niiden vaikutusta mitataan säteilypakotteen avulla. Se kertoo energiaepätasapainosta, jonka päästöt ovat aikaansaaneet. Tällä kaavalla voidaan verrata erilaisia ihmisten aiheuttamia muutoksia siihen, minkälaisia muutoksia esimerkiksi aurinko on aiheuttanut. Kaikki tämänkaltaiset vertailut, laskennat ja ennusteet ovat aina yhden järjestön tekemiä, mutta suuntaa antavia kuitenkin. Tällä vertailutavalla huomataan selkeästi, kuinka pieni osa muutoksesta johtuu luonnollisista tekijöistä ja kuinka suuri vaikutus on ihmisten aiheuttamaa.

Comments are closed.