Kalastusluvat Suomessa

Lähettänyt on helmi 9, 2018 in Kalastus | Kommentit pois päältä artikkelissa Kalastusluvat Suomessa

Kalastusluvat Suomessa

Kalastaminen on koko perheen laji. Monen pikku tenavan kesään on kuulunut mökille meno. Ensimmäisenä pysähdyksellä mummolassa otetaan pienet käytetyt suolakurkkupurkit kansineen mukaan takapihan kasvimaalle, mistä pikku kätösin itse saa kaivaa kasvimaan pientareelta varovasti multakokkareita kääntäen matoja kalansyötiksi. Ja mummon istutuksiin ei saanut kajota, koska muuten tulisi satikutia. Mehevän mustan mullan seasta näkyy madon häntä ja hiljalleen vetämällä, koko komistus kiemurtelee kämmenellä. Äkkiä purkkiin ja vähän kosteaa multaa kaveriksi, jotta syötti säilyy mökille asti.

Pihalla odottaa vavat reipasta onkijaa. Yksin sitä on hankala kantaa, kun pää huiskentelee koivikossa ja jää kiinni helposti oksistoihin. Laiturilla sitten mato taiteillaan koukkuun kiinni ja onki koitetaan saada hyvällä kierrolla vetämään siima ja koukku pitkälle järveen. Useinkaan se ei pitkälle yltänyt, joten epätoivoinen heitto tiputti kohon laiturin nokan vierustaan. Mutta onhan niitä kaloja siinäkin. Sitten vain odotettiin ja hiljaa. Kohon liplatus aaltojen mukana, lintujen viserrys, mehiläisten surina ja pitkältä kuuluva auton hurina sen kiiruhtaessa hiekkatietä. Sitä oli onkiminen.

Mitä kalastuslupia tarvitaan kalastukseen Suomessa

Perinteiseen onkimiseen sekä pilkkimiseen ei tarvitse kalastuslupaa. Vuonna 2018 astui uusi kalastusasetusvoimaan ja sen myötä myös kalastuslupiin tuli muutoksia. Kalastonhoitomaksu on korotettu neljäänkymmeneenviiteen euroon vuosi. Viikko luvan saa viidellätoista eurolla ja päiväluvan kuudella eurolla. Alle kahdeksantoista vuotiaan ei tarvitse hankkia heittokalastukseen lupia, jos kalastus tapahtuu muualla kuin kieltoalueilla (esimerkiksi virkistyskalastuskohteissa). Sama koskee yli 65-vuotiaita kalastajia. Myöskään perhokalastukseen, joka ei tapahdu kieltoalueilla eikä jokien virta- ja koskialueilla ei tarvitse erillistä lupaa eikä ala-ikäisten ja vanhusten tarvitse maksaa kalastonhoitomaksua. Tähän piiriin kuuluvat myös uistelu yhdellä vavalla. Kalastajan pitää pystyä tarvittaessa todistamaan ikänsä kalastuksenvalvojalle. Katiska ja verkkokalastukseen sekä ravustukseen kuitenkin luvat pitää jokaisen ostaa. Kaikki muunlainen kalastus kannattaa tarkistaa kalastuksen valvojalta.

Yli kahdeksantoista vuotiaan täytyy maksaa kalastusluvat. Muunlaista kalastusta kuin onkimista ja pilkkimistä harjoittavan 18-64-vuotiaan kalastajan on maksettava valtionkalastonhoitomaksu. Ja kalastonhoitomaksunsa suorittaneella on oikeus kalastaa viehekalastamalla yhdellä vavalla ja vieheellä koko Suomessa. Mutta ei alueilla, joissa muusta syystä on kalastus rajoitettua tai kiellettyä. Silakkalitkalla kalastaminen kuuluu myös hoitomaksun suorittaneen kalastajan oikeuksiin. Muuhun kalastukseen on aina hankittava kalastuslupa, jonka voi ostaa nykypäivänä myös internetin välityksellä. Hoitomaksun voi maksaa Eräluvat.fi palvelussa, Metsähallituksen puhelinpalvelun kautta (puh. 020692424 avoinna arkisin 9-16), Metsähallituksen luontokeskuksissa tai R-kioskeissa. R-kioski perii palvelusta palvelumaksuja. Muut lähteet ovat käyttäjälle maksuttomia.

Mihin kalastusmaksut menevät?

Kalastuksen säätelyllä on iso merkitys Suomen luontoon. Ilman kalastuksen säännöksiä kalastuksella helposti rikotaan luonnon monimuotoisuus ja monia kala-lajeja uhkaisi jopa sukupuuttoon kuoleminen. Suurkalastus maailmalla raivaa tyhjäksi valtameriämme, jolloin kala-kannoistamme jäljelle jäävät vain syömäkelvottomat roskakalat. Kun ihmiskäsi kajoaa luonnon omaan elinkaareen, on usein vaarassa se, että koko elinkaari muuttuu ja monet lajit kärsivät sen seurauksena. Kalastuksenhoitomaksu menee luonnon monimuotoisuuden ja monipuolisuuden hoitamiseen sekä kalastuksen säätelyn tarkkailuun. Tätä hoitomaksua ja lakia säätelee Maa- ja metsätalousministeriömme. Metsähallitus kertoo, että kertyvät rahat käytetään kalavesien hoitoon. Varojen avulla kalavesistä ja kannoista pyritään pitämään hyvää huolta ja kantoja sekä vesistöjä paremmiksi. Oman osansa varoista saavat vesialueiden omistajat. Lisäksi katetaan valtion menoja ja Metsähallituksen hoitomaksun vastuunkannosta aiheutuvat kustannukset.

Mihin kalastusmaksut menevät?

Kalastonhoitomaksua valvovat viranomaiset. Kalastuksenvalvojat, poliisi, Rajavartiolaitos, valtion kalatalousviranomaiset ja Tulli sekä Metsähallituksen erätarkastajat ovat jokainen mukana valvomassa lupien toteutumista. Kalastajan tulee pyytäessä esittää lupansa kalastuksenvalvojalle ja tarvittaessa myös todistamaan ikänsä. Saalis, pyydykset ja kalastusvälineet takavarikoidaan luvattomalta kalastajalta. Kalastonhoitomaksu rikkomuksesta voidaan myös määrätä 100 euron suuruinen sakko tai lievemmässä tapauksessa näyttömääräys kalastonhoitomaksusta seitsemän päivän kuluessa poliisille. Muista kalastusrikkomuksista voidaan antaa myös muunlainen sakkorangaistus.

 

Comments are closed.