Kalaa suolakuoressa ja muita kalaherkkuja

Kalaa suolakuoressa ja muita kalaherkkuja
Kalaa suolakuoressa ja muita kalaherkkuja

Kalasta on moneksi ja moneen makuun. Suomessa kalastaminen kuuluu kulttuuriin, mutta kalan valmistaminen on monelle kotimökille haasteellista. Kalan kanssa ei tarvitse huolehtia monien ainesosien sotkusta, usein riittää, että kaapista löytyvät suola ja pippuri. Erilaiset yrtit sekä sitruuna kuuluvat kalan koristeluun ja makuun. Aurajuusto ja suolaiset kastikkeet piristävät makua. Kokeilemalla oppii nopeasti ja internet on pullollaan mitä erilaisimpia ohjeista kalakohtaisesti. Tässä muutama yleinen kalaresepti kokeiltavaksi. Reseptit sopivat useimmille pohjoismaalaisille kaloillemme esimerkiksi ahvenelle, kuhalle, lohelle ja hauelle.

Hauki – järviemme ruotoinen petokala

Hauki n erittäin ruotoinen kala. Ruotoisuutensa vuoksi haukea ei arvosteta ruokakalana kovasti verrattuna muihin herkullisiin kalalajeihimme. Kuitenkin kalana, oikein valmistettuna on hauki yksi maukkaimmista kaloista ja ruotoja karttavalle kala sopiikin mainiosti kalapullien muodossa. Haukipullissa ruodot on jauhettu kalan lihan mukana pieneksi, jolloin kalan ruotoisuus ei ole esteenä. Myös hauki fileoituna ja paistettuna pannulla on maukas kesäherkku. Hauen kalastus on tärkeää, sillä petokalana hauki helposti tappaa ja syö muiden kalalajien edustajat pienestä järvestä ja järven kalalajien monimuotoisuus kärsiä.

Haukipullat:

500g haukea, 2dl korppujauhoja, 1 kananmuna, 2dl kermaviiliä, suolaa, pippuria. Paistamiseen voita. Perkaa ja fileoi hauki. Poista suurimmat ruodot. Sekoita kermaviili, kananmuna ja haukifileet tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Lisää korppujauhot sekä mausteet ja anna turvota kunnes massa on kiinteää. Jos massa jää liian löysäksi lisää hieman korppujauhoja ja anna turvota hetki. Pyörittele massasta tasaisia pieniä pyöryköitä ja paista runsaassa voissa miedolla lämmöllä kullanruskeaksi. Tarjoile tillikastikkeen kera.

Kalaa suolakuoressa:

Kokonainen kala, 4kg karkeaa merisuolaa. Iso uunin kestävä astia, johon kala mahtuu kokonaisena. Perkaa kala ja suolaa kala vatsasta sopivan suolaiseksi. Suolakuoren suola ei imeydy kalaan ja siksi se täytyy suolata erikseen. Kaada puolet suolasta uunin kestävän astian pohjalle niin, että koko astia täyttyy suolasta ja pohja ei ole näkyvissä. Asettele kala suolapedille ja varmista että kalan vatsa on suljettu ja suola ei yltä kalan lihaisaan osaan vaan kala on suolaa vasten vain nahkastansa. Älä poista kalan päätä tai pyrstöä sillä muuten kala imaisee liikaan suolaa suolakuoresta. Kun kala on aseteltu suolapedille, peitä kala kokonaan kerroksella suolaa niin, ettei mikään osa kalasta jää paljaaksi. Laita uuni 180 asteeseen ja aseta kala keskikohdalle uuniin paistumaan noin tunniksi. Kala on valmis kun suolakuori saa hieman rusehtavaa väriä ja napauttaessa kuorta se tuntuu kovalta. Anna kalan tekeytyä hetki kuoren alla ja koputa kuori auki varovasti lusikalla tai tarvittaessa vasaralla. Avaa kova suolakansi ja tarjoile kala joko koristeellisesti suoraan suolakuoresta tai irrota kala ja tarjoile tillin tai muiden yrttien sekä sitruunan kera.

Paistettu kalafilee

Kalafileitä, 1 kananmuna, 2dl vehnäjauhoja, 1dl korppujauhoja, suolaa, pippuria, voita paistamiseen. Perkaa ja fileoi kala. Sekoita vehnäjauhoon suola ja pippuri. Riko ja vatkaa kananmuna tasaiseksi nesteeksi toiseen astiaan. Kaada korppujauhot kolmanteen astiaan valmistusta varten. Kasta fileet yksitellen ensimmäisenä vehnäjauhosekoituksessa, sitten kananmunassa ja lopuksi pyörittele korppujauhoissa. Paista miedolla lämmöllä runsaassa voissa pannulla rapeiksi. Tarjoile heti raikkaan vihersalaatin kera tai vaikkapa kermaisen Metsäsieni-kastikkeen ja perunamuusin yhdistelmänä.

Paistettu kalafilee

Reseptejä ja ohjeita kalan valmistukseen löytyy paljon. Omat suosikkireseptit kannattaa pistää ylös ja hyväksi koetut ruokakokeilut jakaa ystäville sekä läheisille käytettäväksi. Kala on terveellinen ja ekologinen vaihtoehto muuhun lihaan verrattuna ja suositusten mukaisesti syötynä maukas ruoka koko perheelle. Ja sitten ei muuta kuin kokeilemaan!