Ilmaston lämpenemisen vaikutukset

Lähettänyt on helmi 20, 2019 in Kalastus | Kommentit pois päältä artikkelissa Ilmaston lämpenemisen vaikutukset

Ilmaston lämpenemisen vaikutukset

Ilmaston lämpeneminen on viimeisien vuosien aikana ollut päivän polttava puheenaihe, eikä suotta. Sen vaikutukset tulevat vääjämättä vaikuttamaan globaalisti koko maapalloon. Vaikutuksia on mahdotonta ennustaa vedenpitävästi, mutta kauneimmissakin kuvissa muutokset tulevat olemaan merkittäviä.

Ilmaston lämpeneminen johtuu pääasiallisesti kasvihuoneilmiöstä, eli ihmiskunnan aiheuttamista kasvihuonekaasujen luomasta kuvusta, joka estää auringon lämpösäteiden poistumisen maan ilmakehästä. Ilmaston lämpenemistä mitataan ja seurataan tarkasti. Tällä hetkellä 80 prosenttia auringon lämpöenergiasta on varastoituneena maailman valtameriin. Se hidastaa hetkellisesti muutosta, mutta tarkoittaa myös sitä, että vaikka kasvihuonekaasut saataisiin kuriin heti, muutos tulee jatkumaan vähintään seuraavat sata vuotta.

Vaikutukset luontoon ja säähän

Globaalin lämpenemisen vaikutukset luontoon ja säähän tulevat olemaan moniulotteisia. Jättiläismäisten napajäätiköiden sulamisen myötä merenpinnan odotetaan nousevan. Myös vuoristojen jäätiköt häviävät pikkuhiljaa. Esimerkiksi Alpeilla jäätiköiden kutistuminen on jo erittäin selkeästi nähtävissä. Sademäärissä on odotettavissa muutoksia. Joillain alueilla sademäärät tulevat lisääntymään ja toisaalla taas äärimmäinen kuivuus astuu tilalle. Tämä muutos tulee vaikuttamaan olennaisesti viljeysmaihin. Kaikkiaan on arvioitu, että maapallon kasvillisuus tulisi kiihtymään. Suuria alueita kuitenkin tulisi muuttumaan viljelykelvottomaksi. Korkeissa hiilidioksidipitoisuuksissa viljelykasvit kestäisivät paremmin kuumuutta, eli sadot viljelykelpoisilla alueilla voisivat kasvaa. Vuonna 2015 World Resources Institute –tutkimuslaitoksen mukaan 33 maata ovat vaarassa tulla kärsimään veden puutteesta jo 20 vuoden kuluttua. Iso osa maista löytyy Etelä-Euroopasta. Mikäli lämpeneminen nousee kahteen asteeseen, esimerkiksi eteläinen Espanja, useiden suomalaistenkin asuinpaikka, tulee muuttumaan autiomaaksi. Eteläinen Afrikka sen sijaan tulee muuttumaan käytännössä asuinkelvottomaksi. Äärimmäiset sääilmiöt, kuten tulvat, hurrikaanit ja tsunamit tulevat olemaan voimakkaampia ja niitä tullaan näkemään laajemmin. Jo viime vuosien aikana on jouduttu näkemään käytännössä kehityksen suunann olevan ennusteiden mukainen.  Suurten muutosten edessä myös eläinkunta joutuu taipumaan. Eräiden ennusteiden mukaan jopa viidesosa maailman eläinlajeista katoaa sukupuuttoon seuraavien 30 vuoden aikanan.

Yhteiskunnalliset vaikutukset

Lämpenemisen myötä ihmiskunta joutuu kohtaamaan myös suoraan henkilöiden terveyteen kohdistuvia uhkia. Kuumuuden aihettumat lämpökuolemat tulevat lisääntymään. Lisäksi useat trooppisina pidetyt tarttuvat sairaudet, kuten malaria ja denguekuume, tulevat leviämään laajemmille alueille.  Maailman terveysjärjestö WHO:n arviot ovat selkäpiitä hyytäviä – viisi miljoonaa sairastunutta ja 150 000 kuollutta joka vuosi.  Ilmastopakolaisuus tulee olemaan teema, joka on kohdattava maailmanlaajuisesti. Sen lisäksi, että kuumuus tekee suuria alueita asuinkelvottomaksi, merenpinnan nousu tulee syömään asuintilaa. Merenpinnan nousun tuoma suolainen merivesi aiheuttaa ongelmia myös rannikkojen viljelymaille. On mahdollista, että ensimmäiset suuret ilmastopakolaisuusaallot tullaan näkemään jo 20 vuoden kuluttua. Pelkästään Bangladeshin rannikon alueen viljelyongelmat ajaisivat 5-20 miljoonaa ihmistä etsimään uusia asuinsijoja

Ilmastonmuutos Suomessa

Suomi tulee kärsimään muutoksista suorasti ja epäsuorasti. Etelä-Euroopan kuivuus uhkaisi myös Suomen ruokavarastoja. Tällä hetkellä vain pieni osa kaikesta käytetystä viljasta kasvatetaan kotimaassa. Ilmastonmuutoksen vaikutukset säähän voisivat kuitenkin tehdä Suomesta otollisen maan maatalouden lisäämiseen. Tällä hetkellä kotimainen maatalous elää laskusuuntaista kehitystä. Katsoen tulevaisuuteen ala olisi erittäin tärkeää pitää elinvoimaisena. Tämä vaatii lisää koulutusta ja tukia. Tulee tietysti huomioida, että vaikka lämpö lisääntyy, valon määrä pysyy aina samana. Tämä tarkoittaa sitä, että etelän viljelykasvit eivät menestyisi Suomen oloissa myöskään tulevaisuudessa. Lisääntyvät äärimmäiset sääilmiöt voivat tulla tutuiksi myös Suomessa. Tämä voi aiheuttaa ongelmia yhteiskunnassa, joka ei ole niihin tottunut. Muun maailman kärsiessä aluemenetyksistä ja kuumuuden aiheuttamista ongelmista, ilmastopakolaisuus voi lisääntyä myös Suomen suuntaan. Muutokset tulevat olemaan laajoja ja koko maailma koskettavia – myöskään suomalaiset kaukaisessa pohjolassa eivät tule välttymään niiltä. Viimeistään nyt on aika aloittaa toimet lämpenemisen ja siitä johtuvien seurauksien hillitsemiseksi.

Ilmastonmuutos Suomessa

 

Comments are closed.