Greenpeace

Lähettänyt on kesä 18, 2019 in Kalastus | Kommentit pois päältä artikkelissa Greenpeace

Greenpeace

Greenpeace on kanadassa, vuonna 1971 perustettu organisaatio, joka ajaa “maapallon näkökulmaa”. Jokaisella meistä on ajatuksia kuullessaan tuon nimen. Monelle on kuitenkin täysin auki, mitä ja million ja missä järjestö ajaa taka ja kuinka se reagoi kansainvälisiin ja poliittisiin ongelmiin eri puolilla maapalloa. Ja reaktioita on ollut, jopa sellaisia, että ne ovat saaneet pysäytettyä isojakin, globaaleja hankkeita.

Koko toiminta sai alkunsa, kun joukko ihmisiä alkoivat vastustamaan kokeita, joissa oli mukana ydinaseita. He nimesivät itsensä Don’t Make a Wave-komiteaksi, joka myöhemmin vaihtoi nimensä järjestöksi Greenpeace. Alue, jossa kokeita järjestettiin, oli Alaskassa ja altis maanjäristykselle sekä niiden seurauksena auheutuville tsunameille. Tätä joukkoa ei kuunneltu ja kokeet pidettiin. Seuraavlla kerralla ilmoitettiin, että samat kokeet pidetään samalla alueella, mutta huomattavasti tehokkaammalla pommilla. Tällä kertaa muusikko Irwing Stowe järjesti konsertin Kandassa, Vancouverissa ja tästä saadut varat hän käytti Greenpeace-toiminnanalun rahoittamiseen. Toiminnan laajentuessa ja mediahuomion myötä liike alkoi saamaan lisää kannattajia eri puolilla maailmaa. Tästä syystä Greenpeacella oli “enemmän sanottavaa” asioista ja toiminta alettiin ottamaan enemmän tosissaan. Yksi, mihin järjestö on puuttunut jyrkästi on valaanpyynti. Alussa aktivistit menivät häiritsemään valaanpyyntiä pienillä kumiveneillä, asettaen itsensä valaan ja pyyntialuksen väliin. Hullua touhua jonkun mielestä, mutta tästä eteenpäin toimet ovat kiristyneet entisestään ja loppupeleissä vuonna 1986 päädyttiin allekirjoittamaan kansainvälinen sopimus valaidenpyynnin rajoittamiselle ja samalla Antarktiksen ympäröivistä vesistä tuli kansainvälinen valaiden luonnosuojelualue.

Toiminta

Järjestön toiminta on ottanut jyrkästi kantaa maapalloa koskevissa kysymyksissä ja tuonut omia näkemyksiä eri tahoille, aina politiikkaan asti. 90-luvulla he puhuivat kovaan ääneen ilmakehän saastumisesta ja otsonikerroksen ohenemisesta. Samalla vuosikymmenennellä nousi esille geneettisesti manipuloitujen ruokien (GMO) rajoittaminen. Asian edetessä, vuonna 1999 Euroopan unioni päätti kieltää kokonaan GMO:n tuonnin sekä kasvattamisen omalla alueella. Monet ovat nähneet miten järjestön toiminta voi mennä ääripäisyyksiin asti. Järjestön aktivisteja on jopa pidätetty ja halveksittu julkisesti ja tietenkin siihen on aina omat syynsä. Joissakin julisteiden heiluttamisen sijaan turvaudutaan paikkojen hajottamiseen, tuhoamiseen jopa ison toiminnan hidastamiseen ym. Tuoko se sitten huonoa mainetta vai lisää mainosta, mutta lopputuloksista nähdään, että se on ollut tuottoisaa ja ajaa hyvää asiaa.Järjestöllä on toimipisteitä, eli fyysisiä konttoreita, joka maanosassa paitsi Etelämantereella. Toiminnanrahoittaminen hoituu yksityisillä lahjoituksilla. Lahjoituksia ei oteta vastaan poliittisilta tahoilta eikä suuryrityksiltä, jotka toimivat Greenpeace-aatteen vastaisesti. Tämä koskee myös yksityisiä lahjoittajia. Järjestö pyrkii toimimaan pienten lahjoitusten voimin jotta voisi puuttua enemmän asioihin jättämättä isoille toimijoille sanavaltaa toiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Puolesta ja vastaan

Toimintaa on myös kritisoitu perättömistä väitteistä ja niistä aiheutuvista toimenpiteistä. Suurin kriitikko tässä on Kanadan toiminnan entinen Greenpeace-johtaja Patrick Moore. Hänen mukaan organisaatiotoiminta on ammattitaidotonta ja menestyy kohdeyleisön pelottelulla mediassa. Lisäksi yli 120 Nobel-palkinnon saajaa ovat allekirjoittaneet adressin, jossa kehottavat Greenpeaceä lopettamaan taistelun GMO:ta vastaan. Järjestö puolustelee itseään sanomalla, että kritiikki heitä kohtaan tulee useimmiten yrityksiltä, joiden tulo on vaarassa jäädä pieneksi Greenpeacen toiminnan seurauksena. Toisaalta löytyy myös isoja puolestapuhujia. Esimerkiksi kaikille tunnettu Elton John tai Annie Lennox tai vaikkapa entinen USA:n presidentti Bill Clinton.  Joidenkin tukijoiden mielestä asioihin puuttuminen on jopa liian lievää sekä tehotonta ja käyttöön pitäisi ottaa paljonkin kovemmat otteet saadakseen oman näkökulmansa päättäjäelimiin. Oli miten oli, mutta ilmastopuheiden yltyessä yhteistyö Greenpeacen kanssa ja sen tukeminen tulee varmasti nousemaan trendeihin, ellei ole jo noussut. Tästä on varmasti hyötyä järjestölle sekä meidän planeetallemme.

Puolesta ja vastaan

Comments are closed.